Florina Presadă a menționat, în emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, că parteneriatul civil nu este suficient pentru cetățenii români care și-au format o familie peste hotare, în Uniunea Europeană, apoi se întorc în țară.
„Parteneriatul civil nu e suficient. Sunt o sumedenie de cetățeni români care și-au format familii în străinătate, în Uniunea Europeană și care se vor întoarce în România la ce? La parteneri civili. Ok, este un prim pas. Dar nu este suficient. Trebuie să mergem mai departe, să ne gândim la toate situațiile în care cetățenii LGBT, români, se regăsesc. Ori, ceea ce se întâmplă în acest moment, pe lângă aceste declarații că România nu e pregătită, care vin dintr-o frică, ipocrizie și neasumare a politicienilor români, vedem că niciunul dintre ei nu stă să se gândească și să asculte măcar despre nevoile persoanelor de același sex”, a menționat Florina Presadă.
„Avem trei milioane de români în afara granițelor României, în Uniunea Europeană. Sunt mii de cetățeni români LGBT care și-au format familii în Uniunea Europeană. Sunt mulți profesioniști, sunt oameni care ar vre să se întoarcă în România, numai că în acest moment nu au de ce să se întoarcă. Pentru că, odată ce au pus piciorul în România, familia lor nu mai există în fața statului român.
Pentru acești oameni, pentru unii dintre ei, parteneriatul civil va fi o soluție. Dar pentru alții, nevoia de căsătorie. Pentru că ei și-au întemeiat acolo familia, în baza unui act, unei instituții. Pentru aceștia e nevoie să recunoaștem căsătoria încheiată în afara țării, în interiorul Uniunii Europene. Avem această obligație în baza deciziei CJUE în cauza Coman-Hamilton”, a precizat Florina Presadă.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis recunoașterea căsătoriei celor doi soți, Adrian Coman – Clai Hamilton, în anul 2018.
Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.
Vezi și Vlad Viski: „Aproape un sfert dintre români cunosc o persoană LGBT”